poniedziałek, 31 października 2016

Benidorm - Gluten Free

Osoby chore na celiakię lub mające alergię na gluten w Hiszpanii, a już szczególnie w Benidorm, mogą czuć się komfortowo i bezpiecznie. Warto rozważyć tę lokalizację w kontekście wakacyjnych wyjazdów wymagających stosowania diety bezglutenowej. W samym tylko Benidorm znajduje się kilkanaście hoteli zapewniających klientom dietę bezglutenową oraz trzy supermarkety sieci Mercadona posiadające kilkaset produktów bezglutenowych w swoim asortymencie. W tym wpisie znajdują się wskazówki dla osób podróżujących do Benidorm wymagających stosowania diety bezglutenowej.


W samym tylko Benidorm znajduje się kilkadziesiąt punktów, w których otrzymamy żywność bezglutenową, w tym:
 - 29 bezglutenowych restauracji - część znajduje się przy hotelach, ale w Benidorm znajdziemy również bezglutenową Telepizzę czy McDonalda - pełne zestawienie znajduje się TUTAJ
 - 5 sklepów dedykowanych (w tym niesamowita Mercadona - więcej TUTAJ) oraz kilkadziesiąt innych, mniejszych sklepów spożywczych (np Carrefour Express, Dia ) i praktycznie w każdym znajdziemy jakieś produkty bezglutenowe oznaczone napisem "Sin gluten" (np lody, kawa mrożona, jogurty)
- park rozrywki Terra Mitica - oferuje również posiłki bezglutenowe przygotowywane w osobnej kuchni
 - 22 bezglutenowe hotele - pełna lista znajduje się TUTAJ -
Przed wyjazdem warto skontaktować się z obsługą i zapytać czy są w stanie zapewnić ścisłe przestrzeganie diety bezglutenowej oraz o to czy obsługa hotelu ma wiedzę na temat stosowania diety. Następnie zaraz po przyjeździe podczas logowania w hotelu należy ponownie poinformować w recepcji o konieczności stosowania diety (teoretycznie wszystko jest w formularzu rezerwacyjnym ale przy setkach gości, których codziennie przyjmują hotele takie niuanse mogą uciec pracownikom hotelu). Dodatkowo podczas pierwszej wizyty w hotelowej restauracji należy poprosić szefa kuchni lub szefa sali aby opowiedział jakie posiłki są bezglutenowe oraz ustalić menu na kolejne dni. W naszym przypadku najczęściej było tak, że ustalaliśmy menu z 1-dniowym wyprzedzeniem i kucharz gotował specjalnie w osobnej kuchni na nasze życzenie. Nie należy się krępować, że kucharz gotuje specjalnie dla nas bo w Hiszpanii to zupełnie normalne - oprócz nas w hotelu było jeszcze kilka osób na diecie bezglutenowej i każda otrzymywała zamówione przez siebie posiłki. Należały do nich najczęściej ryby, wołowina i schab, ale nie zabrakło też bezglutenowej pizzy czy spaghetti. W przypadku jeśli nie mamy zaufania do hotelowej kuchni warto rozważyć wynajęcie apartamentu z aneksem kuchennym gdzie samodzielnie przygotujemy sobie posiłki bezglutenowe na bazie produktów zakupionych w Mercadonie. Zapewniam, że nie ma potrzeby zabierania czegokolwiek z Polski bo znajdziemy tam wszystko czego dusza zapragnie (o tym w osobnym wpisie). 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz